Ali veste, zakaj pri nas posušeno sadje ni lepe svetle barve, ampak potemni? Ker je ekološko sušeno na tradicionalen način, brez škodljivih dodatkov!

Naša sušilnica sadja z zidano sušilno pečjo na drva je edinstven primer ohranjene tehnološke in kulturne dediščine. deluje na tradicionalen način, enako kot pred skoraj 80 leti. V Sloveniji je menda edina še delujoča vaška sušilnica sadja.

Zgrajena je bila leta 1938, potem ko je turjaško sadjarsko in vrtnarsko društvo poskrbelo za zasaditev sadovnjakov. Kasneje je sušenje zamrlo, leta 2003 pa smo jo krajani z občinsko finančno pomočjo obnovili.

Obnova se je začela tudi letos, sušilnica je dobila novo streho – bolj strmo, kot je bila grajena prvotno – ter nov dimnik, s pomočjo občinskih sredstev je načrtovan še prizidek s spominsko-društveno sobo (prikazano na spodnji sliki). Več o obnovi si lahko preberete v oktobrski številki Troble

 

Kako sušimo

Kurišče je velbano, vanj moramo vsake štiri ure naložiti pet metrskih polen, da je temperatura v sušilnem prostoru ves čas enaka. Stalni dovod svežega zraka in odvajanje sopare preprečujeta, da bi se sadje skuhalo ali da bi sadni sladkor zaradi previsoke temperature karameliziral. 

Kako pripravimo sadje

Zdrava jabolka hruške in kakije narežemo, slive in nekatere hruške se sušijo cele. Naložimo jih na 12 lesenih les. Vsaka vrsta sadja zahteva svojo temperaturo in se suši različno dolgo. Vsakih 12 ur moramo sadje prebrati in lese prestaviti.

Iz jabolk v sušilnici »pridelamo« krhlje. Kaj pa sta krhljak in krhljevka?

OBIŠČITE NAS IN SI OGLEJTE SUŠILNICO – VIDELI IN IZVEDELI BOSTE VSE PODROBNOSTI IN SADJE V RAZLIČNIH OBLIKAH TUDI POSKUSILI

Prednosti tako sušenega sadja:

  • popolnoma zdravo, brez konzervansov in drugih dodatkov
  • odvzeta vlaga preprečuje razvoj mikroorganizmov
  • suho sadje je uporabno do tri leta
  • skuhano suho sadje spet dobi okus svežega

Želite pri nas ekološko posušiti svoje sadje – pokličite nas!