Dne 13. septembra 2017 sta članici našega društva nastopali v oddaji nacionalne televizije Dobro jutro, kjer sta morali v svoje kulinarično znanje vključiti sveže kumare.

Jožica Zabukovec jih je pripravila v bešamelni omaki s pire krompirjem in piščančjimi zrezki po klasičnem domačem receptu. Marta Smole je skuhala kumarično juho s pečenimi kašnatimi kroglicami in sirom ter kompot iz suhega sadja, kar je tudi najbolj navdušilo kuharskega mojstra Matjaža Cotiča, da je za nagrado dobila komplet posod. Članici sta obenem uspešno predstavili našo vas, delo društva in takrat bližajočo se osrednjo prireditev Praznik suhega sadja. 

Oglejte si prispevek.

Recepti

Kumarična juha s prosenimi kroglicami

KUMARIČINA JUHA

  • 4 kumare
  • 1 rdečo in 1 rumeno čebulo
  • 3 stroke česna
  • 1 celo jajce
  • 2 žlice kisle smetane
  • 2 žličke moke
  • Sol,1 žlička kumine cele ali ½ žličke mlete - po želji, (jaz dam celo kumino), po okusu bel in črn poper. 2-3 žličke kopra

Kumare olupimo in naribamo. V ponvi prepražimo čebulo, dodamo naribane kumare in pražimo. Ko kumare oddajo vodo narežemo še česen in dalje pražimo. Ko voda malo izpari, dodamo oz. potresemo moko po kumarah in dalje premešamo. Če je gosto dodamo malo vode in dalje pražimo. Posebej v lončku stepemo celo jajce, dodamo kislo smetano in mešamo toliko časa, da nastane enotna zmes. To maso previdno in počasi vmešamo v pražene kumare in takoj zalijemo z vodo. Počakamo da kumare ponovno zavrejo, dodamo sol, kumino, obe vrsti popra in koper. Ko juha zavre, jo odstavimo z ognja. Juha mora biti ravno prav gosta, ne sme biti pregosta, ker se potem dodajo notri še prosene kroglice.

PROSENE KROGLICE

  • 3 jogurtove lončke prosene kaše
  • 1 jajce
  • 4 žličke kisle smetane
  • ½ žlico olja, sol. 3 žličke mletih klinčkov. 1/2 žličke kumine. 2 žličke kurkume, 1-2 žlice moke in po potrebi mlete drobtine

Proseno kašo operemo in jo skuhamo v vodi in sicer jo kuhamo na al-dent (tako kot makarone). Paziti je potrebno da jo ne razkuhamo (ko zavre, približno vre 20 minut). Potem jo odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in damo v skledo, kjer bomo vse zgoraj navedene sestavine vmešali v kašo. Paziti je potrebno, da zmes ni preredka (v tem primeru dodamo še malo drobtin).Ko je zmes pripravljena, oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih zlagamo na pekač, ki je obložen z peki papirjem .Ko imamo oblikovane vse kroglice jih damo v prej ogreto pečico in jih pečemo na 180¸¨ celzija približno 25 min.( kroglice so zlato rumene barve ko so pečene.)

Kumarično juho serviramo na krožnik in notri damo pečene prosene kroglice. Juho okrasimo in ji dodatno izboljšamo hranljivost, če dodamo na koščke narezan topljeni sir. (npr. zdenka ali slovenka sir ali kateri drug).

P.S. Pečene kroglice so uporabne 4-5 dni, če jih shranimo v zaprti posodi v hladilniku.

Biskvit s sadjem

  • 30 dkg moke (pol ostre, pol mehke) če nimamo ostre moke lahko damo nekaj koruzne moke ,preostanek pa seveda mehka moka.
  • 20 dkg sladkorja- približno ½ sladkorja vmešamo v rumenjake, ½ pa v sneg beljakov
  • 4 jajca – beljake loči od rumenjakov
  • 1 dcl olja
  • 1 dcl vode,ali mleka ,ali jogurta (jaz sem dala kar vodo)
  • 1 pecilni prašek
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • 1 naribana limonina lupinica ali limeta ali pomaranča

Sveže sadje npr. češnje, breskve, marelice ( če nimamo svežega lahko tudi vloženo sadje) – sadje lahko tudi mešamo

Penasto vmešamo rumenjake v katere počasi izmenično dodajamo sladkor, in olje. Ko zmes naraste damo notri še vodo ali mleko, ali jogurt, lahko pa po želji dodamo še eno žlico ruma ali domačega žganja.( da rahlja pecivo) . Posebej pripravimo obe vrsti moke, ki jo zmešamo z pecilnim praškom in sodo bikarbono.

Posebej stepamo beljake v trd sneg in proti koncu stepanja počasi dodajamo preostalo polovico sladkorja, da postanejo beljaki čim bolj trdi.

Nato v jajčno zmes počasi vmešamo moko, in na koncu še stepen beljak. Zmes vlijemo v pekač obložen z peki papirja (ni nujno), jaz dam tudi v model za peko kruha(2 modela). Po masi biskvita previdno in narahlo naložimo sveže in damo v ogreto pečico, ter pečemo približno 45 min.

Ko je zlato rumeno je pečeno (preverimo z konico noža-če ni na nožu testa je testo pečeno). Previdno in počasi vzamemo iz pečice, potresemo z sladkorjem in počakamo. da se ohladi,nato razrežemo in ponudimo.

DOBER TEK !!

Spremljajte nas

Bodite na tekočem z dogajanjem na Gradežu. Spremlajte nas preko Facebooka ali pa se prijavite na e-novice.