Metka Starič iz Zavoda Parnas je 15. oktobra organizirala snemanje kratkega filma o božičnem kruhu – poprtniku, katerega del je bil posnet tudi na Gradežu.

Pred sušilnico so člani društva postavili stojnico ter okoli sušilnice nekaj jaslic, da so pričarali »božično« vzdušje, nastopala je naša najmlajša vokalna skupina Krheljčki.

Poprtnik je obredni božični kruh, ki ga gospodinje na Dolenjskem, Notranjskem in tudi drugod še vedno pečejo v božičnem času. Imenujejo ga tudi žúpnik, župnek, poprtnják, bôžič, božíčnik, mížnik, nám(i)žnik, pomížnik, stólnik in postólnik.

Priprava izvira iz tradicije, ko je moral kruh kot glavna obredna jed stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev. Sedaj pečejo poprtnik v obliki hlebca ali v modelu s testenimi okraski največkrat pred svetimi tremi kralji, ponekod pa tudi za božič.

Od leta 2013 je priprava poprtnikov zavarovana kot nesnovna dediščina, to pomeni, da je vpisana v Registru nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvo za kulturo. Do februarja 2021 je bilo evidentiranih 15 nosilcev izročila priprave poprtnika (neformalnih skupin gospodinj iz geografsko zaokroženih območij). Nosilke izročila so tudi neformalne skupine iz naše občine, med njimi je koordinatorka iz našega društva podpredsednica Jožica Zabukovec.

Zavod Parnas skrbi za promocijo te dediščine, aktivnosti podpirata tudi Občina Velike Lašče in Javni zavod Trubarjevi kraji.

 {gallery}film-poprtnik-2022{/gallery}