V nedeljo, 15. septembra 2019, se je naše društvo ponovno izkazalo kot uspešna organizacija Praznika suhega sadja in Pohoda po Trubarjevi rojstni fari. Dopoldanske poti se je udeležilo le 50 pohodnikov, Gradež pa je obiskalo več kot 2.000 ljudi, ki so preživeli nepozabno popoldne. 

Občasno so bile vse mize zasedene in je bilo potrebno zagotoviti dodatna parkirišča. Pred pohodom nas je pozdravil novi predsednik društva Lojze Senčar, na Trubarjevi domačiji smo bili deležni slastnih čokoladnih krofov pekarne Don Don, vodnik Andrej Perhaj je povedal nekaj pomembnih informacij o izidu prvih dveh slovenskih knjig.

Na gradeškem odru so nastopili: napovedovalec Roman Jeglič in govorniki: predsednik društva ter novi župan občine Velike Lašče dr. Tadej Malovrh. V kulturnem programu smo poslušali in gledali zadnji nastop domačih skupin Suhe češplje, mlade Krheljčke, ki so debitirali na tem prazniku, Folklorno skupino Grmada in znani kvarteti Zvon. Skupina Pojav nas je zabavala do večera.

Ponudbo jedi (gradeški golaž, postrv po gradeško, gradeške sladice ...) so popestrili štruklji, polnjeni s suhimi hruškami. Zavod Parnas pod vodstvom Metke Starič je organiziral kulinarično delavnico Gremo na štruklje, izkupiček pa je našemu društvu namenil za nakup sadnega drevja. Po razglasitvi Jožeta Stariča so udeleženci delavnice prejeli priznanja, ki jih je podelil župan. Slednji je bil nad dogodkom navdušen, ob degustaciji je za vsako vrsto štrukljev povedal, h kateri hrani se prilegajo. Prodajalci na stojnicah (veliko že znanih in nekaj novih) so bili s prodajo zadovoljni. Za tradicionalni srečelov so članice in člani društva zbrali več kot 700 dobitkov, ki so bili zelo hitro razprodani.

Kljub slabim »gobarskim razmeram« smo pripravili kar pestro gobarsko razstavo. Turjaški lokostrelci so organizirali delavnico, za katero je bilo zanimanje tako med mlajšimi kot starejšimi zelo veliko. Med obiskovalci je bilo veliko stalnih obiskovalcev, ki se radi vračajo vsako leto, prišli pa so že tudi na druge naše prireditve. Tudi novi gostje so občudovali delo našega društva, znamenitosti vasi in prijaznost vseh, ki so delali na prireditvi. Zagotovili so, da se bodo vrnili v našo vas.

Več je v Trobli.