Na sončno junijsko soboto smo se člani in članice našega društva udeležili strokovne ekskurzije na Vrbsko jezero in v nekaj bližnjih vasi. Iz ene od teh je namreč doma Christian Zeichen, koroški Slovenec, na pobudo katerega na Gradež že več let prihajajo skupine koroških turistov, zato smo mu želeli nekako vrniti obisk.

Tako smo podrobneje spoznali ta del zamejske skupnosti, ki ohranja slovenski jezik, kulturo in dediščino. S Christianom in lokalno vodnico Sonjo smo si ogledali slikovito Vrbo ter izvedeli mnogo o zgodovini kraja, grajskega hotela in drugih pomembnejših stavb.

Obiskali smo Drabosnjakov dom (vsakdanje kulture) v vasi Kostanje (Köstenberg), kjer je razstavljena zbirka približno 400 predmetov, orodja in naprav iz vsakdanjega življenja iz obdobja od zadnje četrtine 19. do druge polovice 20. stoletja.

Brezplačno smo se popeljali z ladjico po Vrbskem jezeru, za kar je bil zaslužen tamkajšnji župan, ter si Vrbo in njene mogočne stavbe ogledali še z drugega zornega kota. S Christianom smo se ganjeni poslovili in si obljubili še kako srečanje pri njih ali pri nas.

Čeprav se nam je na poti domov pokvaril avtobus, smo se z nadomestnim avtobusom domov vrnili dobre volje in z novimi idejami, kako bi našo zbirko starega orodja podobno uredili, kot smo videli v Drabosnjakovem domu.

Več lahko preberete v Trobli.

Grajski hotel v Vrbi

Čakanje na ladjo

Na ladji

Na ladji (pred njo kapitan in gostitelj)

Pločnik slavnih v Vrbi

Pogled z ladje na Otok

Pred Grajskim hotelom

Pred slovensko zastavo

Starodobniki na cesti

V muzeju - izdelki delavnic

V muzeju 1

V muzeju 2

V muzeju 3

Vkrcavanje

V pričakovanju jeklenih lepotcev