Naše društvo se je na sončno nedeljo, 15. septembra 2019, spet izkazalo z uspešno organizacijo Praznika suhega sadja in Pohoda po Trubarjevi rojstni fari. Dopoldanske poti se je sicer udeležilo le 50 pohodnikov, na Gradežu pa je prireditev obiskalo več kot 2.000 ljudi, ki so preživeli nepozaben popoldan. Občasno so bile zasedene prav vse mize in potrebno je bilo urediti celo dodatno parkirišče.

Pred pohodom nas je pozdravil novi predsednik društva Lojze Senčar, na Trubarjevini so nas čakali slastni čokoladni krofi pekarne Don Don, vodnik Andrej Perhaj pa je povedal nekaj pomembnih podatkov o izidu prvih dveh slovenskih knjig.

Na gradeškem odru so se zvrstili: napovedovalec Roman Jeglič ter govornika predsednik društva in novi velikolaški župan, dr. Tadej Malovrh. V kulturnem programu smo poslušali in gledali poslovilni nastop domače skupine Suhe češplje, mlade Krheljčke, ki so kot debitanti na tem prazniku še posebej navdušili, folklorno skupino Grmada ter znani kvartet Zvon. Do večera je zabaval še ansambel Pojav.

Ponudba hrane (gradeški golaž, postrv po gradeško, gradeške sladice ...) je bila kot lani obogatena s štruklji z nadevom iz suhih hrušk. Zavod Parnas pod vodstvom Metke Starič je spet organiziral kulinarično delavnico Gremo na štruklje. Izkupiček od degustacije je bil namenjen našemu društvu za nakup sadnih dreves. Udeleženci delavnice so prejeli priznanja, ki jih je po najavi voditelja delavnice Jožeta Stariča podelil župan. Slednji je bil nad prireditvijo navdušen, ob degustaciji pa je za vsako vrsto štrukljev povedal, h kateri vrsti hrane bi po njegovem mnenju sodili.

Stojničarji (veliko že znanih in nekaj novih) so bili zadovoljni s prodajo. Za tradicionalni srečelov smo člani in članice društva pripravili več kot 700 dobitkov in srečke so hitro pošle. Kljub takrat slabim "gobarskim razmeram" smo poskrbeli za dokaj pestro gobarsko razstavo. Turjaški lokostrelci so organizirali delavnico, za katero je bilo tudi kar nekaj zanimanja med mladimi in starejšimi. 

Med obiskovalci je bilo mnogo stalnih, ki se vsako leto radi vračajo, tudi na druge naše prireditve, ter tudi novi, ki so bili navdušeni nad dejavnostjo društva, znamenitostmi vasi ter prijaznostjo in zagnanostjo vseh, ki smo delali na prireditvi. Zagotovili so, da se bodo v našo vas še vrnili.

Še več boste lahko prebrali v naslednji Trobli.