Člani in članice našega društva smo 24. aprila po več letih kljub negotovi vremenski napovedi na Gradežu spet priredili Praznovanje pomladi.

Dopoldne so v vasi ustvarjali ljubljanski likovniki ter tri članice likovne sekcije pri UTŽO Velike Lašče. Njihova dela si boste 14. ali 15. maja med 10. in 19. uro lahko ogledali na Turjaškem gradu.

Prireditev se je začela ob 14. uri, ko smo se udeleženci zbrali pred sušilnico, kjer nas je najprej pozdravil predsednik društva Lojze Senčar. Pomladno pesem so ob spremljavi harmonike zapeli člani folklorne skupine iz Račne, nato smo se pod vodstvom člana Borisa Zoreta sprehodili po travnikih, skozi sadovnjak, mimo njive za ekološko predelavo prosa, do razglednega griča Nebes in skozi zgornji del vasi do njenega središča. Med potjo so nas spremljali zvoki kitare Mihe Merljaka, nekaj pesmi smo tudi zapeli. Nekdanji večletni predsednik društva Boris je kot po navadi predal svoje bogato znanje o vasi, njeni dediščini in nekdanjih običajih ter poslanstvu našega društva.

Ob 15. uri so v centru vasi najprej zadoneli inštrumenti Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, nato je zaplesala folklorna skupina iz Račne. Navdušili so naši najmlajši Krheljčki pod vodstvom Petre Jakob Merljak s pesmimi Sinička se je usedla, Pleši, pleši črni kos in Žabe.  

Ko so posebno pesem zapeli še Zelenemu Juriju, nas je ta ob spremljavi godbenikov pospremil skozi vas. Pri sušilnici je vse nastopajoče čakala pogostitev, ki so jo pripravili člani in članice: golaž in naši tradicionalni sladici – kašnato in moško potico. Obiskovalci so lahko kupili tudi nekaj domačih dobrot na stojnicah. Žal udeležba ni bila velika, saj je marsikje deževalo in tudi nas je med dogajanjem poškropilo nekaj kapelj.

Nekaj več je v majski Trobli, tudi povzetka pogovora z likovnico Ljudmilo Turk in obiskovalko Nevenko Murgec.